Dnes je úterý 18.2.2020, svátek má Gizela

Slavkovský pivovar otevře v únoru

Ještě několik drobností a budova pivovaru bude dokončena / Foto: B. MalečekStoly na svých místech, personál připravený, pivo navařené. Už jen několik finálních úprav dělí Slavkovský pivovar od kolaudace a očekávaného otevření pro veřejnost. Kdy to bude? Zeptali jsme se jednatele společnosti Slavkovský pivovar, s.r.o., Jiřího Hořavy mladšího.

V říjnu loňského roku jsme s panem Jiřím Hořavou ml. hovořili o možnosti otevřít pivovar už v polovině ledna 2013. Jak už to však bývá, cílové datum se posunulo. K jakému dni tedy směřují přípravy nyní?

„Neoficiální datum je pátek 15. února. Vše k tomu směřujeme. Navařili jsme pivo tak, aby bylo kolem tohoto data připravené, protože pivo musí zrát a bez klasické dvanáctky nemůžeme otevřít. Je to náš cíl a uvidíme. Jakmile budeme znát konečné datum, dáme samozřejmě Slavkovákům vědět. Je vidět, že obyvatele Slavkova pivovar zajímá, že jsou zvědaví. O víkendech vídám lidi na procházkách, jak už pivovar obhlíží, nakukují do oken. Věřím tedy, že v otvírací den se přijdou všichni podívat.“

Přípravy na otevření jsou v plném proudu. Vybavuje se kuchyně a zařízení restaurace, chystají se internetové stránky. Připraveny jsou už sklenice s originálním logem Slavkovského pivovaru. Logo pivovaru sestává ze siluety pálenice a pivovaru i s původním komínem pivovarské sladovny. Ten je dnes nefunkční, ale je zajímavou dominantou objektu. To nejdůležitější je však samozřejmě pivo. Jaké typy piva budeme moci v restauraci Slavkovského pivovaru ochutnat?

„Vycházíme z nabídky čtyř základních druhů piv. Slavkovská desítka, Slavkovská dvanáctka (spodně kvašený světlý ležák). Slavkovský kancléř je 13% tmavý speciál pojmenovaný podle kancléře čtyř císařů Václava Antonína Kounice, významné osobnosti slavkovských dějin. Čtvrté pivo jsme pojmenovali Slavkovské bílé, a je to pšeničné světlé pivo, typ nazývaný častěji weissenbier. Naše piva budou nefiltrovaná a nepasterizovaná, a tím si zachovají plnou chuť, živé kultury, vitaminy a minerální látky. Snažíme se používat co nejkvalitnější suroviny, žatecký chmel a moravský slad. Vodu používáme místní, protože jsme provedli rozbory kvality a byli jsme velmi spokojeni.“

Ochutnat slavkovské pivo budeme moci nejen přímo ve slavkovské restauraci, ale také v okolních obcích. Samozřejmě bude možné zakoupit větší či menší i soudek piva a uvažuje se také o stáčení slavkovského piva v restauraci, a to do dvoulitrových skleněných džbánů. A kdo vlastně slavkovské pivo opečovává a připravuje?

Sládkem Slavkovského pivovaru je Jan Němeček. Je to mladý muž, ale Jiří Hořava ml. věří v jeho schopnosti. „Ačkoliv je mladý, je toto jeho už třetí působiště. Má dobré vzdělání, inženýrský titul v potravinářství. Na jeho práci dohlíží při rozjezdu pan Korbel, který patří mezi světovou špičku ve svém oboru, pracoval 34 let v Plzeňském Pivovaru a pro společnost Destila, s.r.o., rozjíždí pivovary po celém světě.“

Při pivovaru bude fungovat nekuřácká restaurace s prostornou terasou orientovanou na jihozápad, tedy s výhledem na okolí rybníka. Interiér restaurace je založen na kombinaci přírodních materiálů: masivní dubové stoly a židle, původní smrkové trámy, měděné lampy pod stropem. Přímo v prostoru restaurace budou mít návštěvníci možnost prohlédnout si vybavení varny a sledovat při práci sládka. A na jaké kulinářské zážitky se zde můžeme těšit?

„Rádi bychom zde měli restauraci na úrovni. Budeme nabízet jak jídla k pivu, to znamená například grilovaná kuřecí křidélka či pečená vepřová kolena, tak polední menu pro pravidelné strávníky a klasickou nabídku jídel. Na jídelním lístku bude slušný výběr, ale nijak přehnaně široký, aby bylo možné vždy vařit z čerstvých surovin. V letních měsících zde bude fungovat i udírna a venkovní gril, rádi bychom podnikali víkendové grilovací akce, uzení masa; před Vánocemi zabijačku. Samozřejmě svatby, rauty a podobné akce zde budou možné. Proto jsme také pořídili poctivý nábytek z masivního dubového dřeva, aby bylo možné sestavit tabuli. Pokud jde o nápoje, bude zde široká nabídka nealkoholických a alkoholických nápojů, míchané nápoje, kvalitní káva a výběr z moravských vín.

Vybavení a celkový styl restaurace a kuchyně, výběr personálu, jména piv, design loga i složení jídelního lístku, to vše a mnoho dalšího leží na bedrech jednatele společnosti Slavkovský pivovar, s.r.o., Jiřího Hořavy mladšího. O Jiřím Hořavovi ml. je známo, že je úspěšným sportovcem: triatlonistou a čtyřnásobným účastníkem závodu Železný muž. Zvládá sportovat také při náročném finiši před otevřením pivovaru?

„Se sportem je to špatné, ale jsem už tak naučený, že chodím běhat i hladový a potmě. Snažím se udržet sportovní formu, ale je to náročné. Přítelkyně to „zatím“ respektuje.

A vzkaz pro čtenáře Slavkovského zpravodaje?

„Budeme se snažit vše stihnout v daném termínu a věříme, že naše zákazníky osloví jak naše pivo, tak kuchyně. Těšíme se na Vaši návštěvu.“

Také my se těšíme a děkujeme za rozhovor.

Mgr. Hana Sokoltová, Slavkovský zpravodaj

Slavkovský pivovar, který zde stál od konce 19. století / Foto: J. Kocian195http://www.veslavkove.cz/
Slavkovský pivovar, který zde stál od konce 19. století / Foto: J. Kocian
Na místě dnešního pivovaru stál ještě donedávna mlýn / Foto: F. Novák195http://www.veslavkove.cz/
Na místě dnešního pivovaru stál ještě donedávna mlýn / Foto: F. Novák
Bývalý mlýn v roce 2011 / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Bývalý mlýn v roce 2011 / Foto: B. Maleček
Pohled na starý mlýn od rybníka / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Pohled na starý mlýn od rybníka / Foto: B. Maleček
Stavba pivovaru začíná (prosinec 2011) / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Stavba pivovaru začíná (prosinec 2011) / Foto: B. Maleček
Stavba pálenice, která je součástí pivovaru / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Stavba pálenice, která je součástí pivovaru / Foto: B. Maleček
Březen 2012 / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Březen 2012 / Foto: B. Maleček
Sklepení pivovaru / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Sklepení pivovaru / Foto: B. Maleček
Ještě několik drobností a budova pivovaru bude dokončena / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Ještě několik drobností a budova pivovaru bude dokončena / Foto: B. Maleček
Pivovar s pálenicí / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Pivovar s pálenicí / Foto: B. Maleček
Zařizování restaurace / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Zařizování restaurace / Foto: B. Maleček
Prostorná letní zahrádka s vyhlídkou na rybník / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Prostorná letní zahrádka s vyhlídkou na rybník / Foto: B. Maleček
Pivo se bude vařit přímo v restauraci / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Pivo se bude vařit přímo v restauraci / Foto: B. Maleček
Už zanedlouho můžeme ochutnat slavkovské pivo / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Už zanedlouho můžeme ochutnat slavkovské pivo / Foto: B. Maleček
Pivovar bude mít vlastní tácky / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Pivovar bude mít vlastní tácky / Foto: B. Maleček
Jiří Hořava ml. / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
Jiří Hořava ml. / Foto: B. Maleček
jsou připraveny dva druhy vlastních sklenic / Foto: B. Maleček195http://www.veslavkove.cz/
jsou připraveny dva druhy vlastních sklenic / Foto: B. Maleček

Komentářů (9)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
   
  • Falstaff  - Jsem zvědavý

    Jsem zvědavý, jaká bude nakonec kvalita.
    Proklamace užívání žateckého chmelu a česko/moravského slad jsou běžné u všech českých pivovarů, které nakonec v reálu jedou svoji produkci na sladu z polského obilí a chmelovém extraktu z číny. Dobré pivo je hodně velká alchymie. A udržení jeho kvality mezi várkami ještě víc
    No ochutnáme a uvidíme. :D

  • KrrK

    Troufam si říct, že původ chmelu i sladu bude z tuzemska. Pifko je třeba hodnotit po druhé várce, ne hned po první i když doufám, že ta bude také dobrá ;)

  • Ssuji

    Je to krásný pocit mít pivoval 100 metrů od domu... :D
    Hlavně přejeme, aby se se pivečko podařilo a vzkaz: Na 100% dorazíme na otevíračku! ;)

  • Beruška

    Slavkovské pivo - dobrá zpráva - ale všechny ty avizované dobroty k tomu - mňam mňam mňam ... ;)

  • Pyro

    Už aby to bylo... ;)

  • mensa-Slavkov

    Super,už se těším. :)

  • Jakub

    Jojo, konečně tak dobrá zpráva, že ji snad ani Falstaff nepohaní :)

  • Falstaff

    Jsem rád, že jste si konečně našel virtuálního nepřítele. Gratuluji k dalšímu kroku v soutěži virtuální život.
    :D

  • Štěpus

    Moc se těším až si dám Slavkovské pivíčko :P

 
Polední menu

menu

Přečtěte si aktuální nabídku poledního menu restaurací ve Slavkově u Brna!

Program kina

kino

Navštivte kino JAS 
ve Slavkově u Brna. Přečtěte si program!

Společnost

Kultura

  • Zavraždily spolubydlící!
    V dnešním světě se už může stát ledasco. Tři seniorky usmrtily svoji nemohoucí kamarádku jen proto, že stále vyhrávala v kartách. Bestie! Ovšem jenom na jevišti. Kdo ze čtenářů navštívil divadelní představení slavkovského divadelního spolku, si jistě vzpomene, že takto se odehrává děj černé komedie s... celý článek

Černá kronika

  • Ve městě hořel už třetí strom
    Již třetí případ zapáleného stromu řešili slavkovští hasiči. Naposledy, 14. května, prohořel kmen vrby ve Svojsíkově parku. Vzhledem k jeho vzrostlé koruně bylo strom tak nestabilní, že jej pracovníci technických služeb museli ihned pokácet a rozřezat. Podobný případ se ve Slavkově nestal letos... celý článek

Příroda

  • Slavkov v podzimních barvách roku 2019
    Slavkov
    Slavkov
    Každým rokem nás podzimní příroda odmění spektrem teplých barev. Vždy je to jiné. Klimatické podmínky rozhodují o zabarvení zeleně. Já mám pocit, že podzimní barvy letošního roku se přírodě mimořádně vydařily.
Banner

veslavkove_logomp



© Copyright 2008 – 2010 BMTYPO .
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí,
šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu BM TYPO zakázáno.